Start Planning
Itsenäisyyspäivää

Itsenäisyyspäivää 2023, 2024 ja 2025

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Suomessa 6. joulukuuta Venäjästä ensimmäisen maailman sodan jälkeen tapahtuneen eron kunniaksi.

VuosiPäivämääräPäiväJuhlapäivät
20236. joulukuutakeskiviikkoSuomen itsenäisyyspäivä
20246. joulukuutaperjantaiSuomen itsenäisyyspäivä
20256. joulukuutalauantaiSuomen itsenäisyyspäivä
20266. joulukuutasunnuntaiSuomen itsenäisyyspäivä
Vieritä sivun alaosaan edellisten vuosien päivämääriä.

Itsenäisyyspäivä juhlistaa myös suomalaisia veteraaneja ja isänmaallisuutta. Juhlaa vietetään usein iloisissa merkeissä ystävien ja perheen kanssa muistellen historian tärkeitä tapahtumia.

Kuten monien muidenkin juhlapyhien aikaan ympäri maailmaa, itsenäisyyspäivää juhlistetaan Suomessa myös koristeluilla. Paikalliset pitävät erityisiä sinivalkoisia kynttilöitä kotien ja kauppojen ikkunoissa. Kynttilöiden lisäksi suomalaiset nostavat lipun tankoon ja ripustavat seinille bannereita. Kaupungit koristelevat katunsa sinivalkoisilla koristeilla ympäri Suomea.

Itsenäisyyspäivänä muistellaan Suomen historiaa ja suomalaisten tekemiä uhrauksia. Monet asukkaat vierailevat sotien muistomerkeillä ja hautausmailla kunnioittamassa ensimmäisen ja toisen maailmansodan uhreja. Myös poliiseja ja sotilaita kunnioitetaan.

Yksi itsenäisyyspäivän tärkeimmistä juhlallisuuksista on itsenäisyyspäivän vastaanotto. Tämä suuri gaala näytetään televisiossa kaikilla suurimmilla televisiokanavilla. Juhlaan osallistuu poliitikoita, julkkiksia, urheilijoita, aktivisteja ja kunniavieraita. Vieraat osoittavat kunnioitustansa itsenäisyydelle nauttimalla musiikista, esityksistä ja ruuasta.

Aiemmat vuodet

VuosiPäivämääräPäiväJuhlapäivät
20226. joulukuutatiistaiSuomen itsenäisyyspäivä
20216. joulukuutamaanantaiSuomen itsenäisyyspäivä
20206. joulukuutasunnuntaiSuomen itsenäisyyspäivä
20196. joulukuutaperjantaiSuomen itsenäisyyspäivä
20186. joulukuutatorstaiSuomen itsenäisyyspäivä
20176. joulukuutakeskiviikkoSuomen itsenäisyyspäivä