Start Planning
Loppiainen

Loppiainen 2023, 2024 ja 2025

Loppiaista vietetään vuosittain tammikuun 6. päivä, joka on myös monien kristinuskolle tärkeiden tapahtumien päivämäärä: viisaat miehet saapuivat Betlehemiin, kastaja John kastoi Jeesuksen Jordanin joella ja Jeesus osallistui häihin Kaanaassa.

VuosiPäivämääräPäiväJuhlapäivät
20236. tammikuutaperjantaiLoppiainen
20246. tammikuutalauantaiLoppiainen
20256. tammikuutamaanantaiLoppiainen
20266. tammikuutatiistaiLoppiainen
Vieritä sivun alaosaan edellisten vuosien päivämääriä.

Loppiainen on vanha suomalainen sana, joka tarkoittaa joulun loppumista. Virallisesti suomalaiset juhlistavat joulun loppumista kuitenkin vasta tammikuun 13. päivä, joka on perinteisen Skandinavian 20 päivää kestävän joulun viimeinen päivä.

Suomessa loppiaista juhlistetaan kirkonmenoilla, joista useimmat ovat evankelisluterilaisessa kirkossa. Valkoinen on päivän virallinen liturginen väri ja alttarille asetetaan perinteisesti kuusi kynttilää. Suomessa kirkkopyhä keskittyy yleisesti viisaisiin miehiin Jeesuksen kastamisen ja Kaanaan häiden sijasta. Lisäksi teemaan kuuluu usein Jeesuksen ilmestyminen maailmalle ja lähetystyö, koska kolme viisasta miestä olivat harhauskoisia.

Länsi-Suomessa vierailevat turistit huomaavat pian useimpien kauppojen olevan suljettuina loppiaisena, kun taas Itä-Suomessa kaupat hyödyntävät turistiruuhkia ja ovat auki. Läpi Suomen julkinen liikenne kulkee erityisaikatauluilla, joten matkailijoiden täytyy suunnitella reittinsä tarkasti jo ennen lähtöä.

Aiemmat vuodet

VuosiPäivämääräPäiväJuhlapäivät
20226. tammikuutatorstaiLoppiainen
20216. tammikuutakeskiviikkoLoppiainen
20206. tammikuutamaanantaiLoppiainen
20196. tammikuutasunnuntaiLoppiainen
20186. tammikuutalauantaiLoppiainen
20176. tammikuutaperjantaiLoppiainen