Start Planning
Joulupäivä

Joulupäivä 2019 ja 2020

Jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä (joulun jälkeinen päivä) ovat kaikki tärkeitä juhlapäiviä Suomessa. Monet suomalaiset viettävät aikaa perheidensä kanssa jouluaatosta tammikuun ensimmäiseen päivään asti.

VuosiPäivämääräPäiväJuhlapäivät
201924. joulukuutatiistaiJouluaatto
25. joulukuutakeskiviikkoJoulupäivä
26. joulukuutatorstai2. joulupäivä
202024. joulukuutatorstaiJouluaatto
25. joulukuutaperjantaiJoulupäivä
26. joulukuutalauantai2. joulupäivä

Suomessa joulun suurin juhlapäivä ei ole itse joulupäivä vaan jouluaatto. Monet kaupat ja julkinen liikenne sulkeutuvat jouluaaton iltana tai jo iltapäivän aikana.

Illan aikana saatetaan myös lukea pätkä Luukkaan evankeliumista. Yleensä nuorimmat lukemaan oppineet lapset pääsevät kertomaan tarinan. Ruuan jälkeen suomalainen joulupukki saapuu tuomaan lahjoja kuusen alle.

Nimi ”joulupukki” sisältää sanat ”joulu” ja ”pukki”, koska vanhoissa suomalaisissa joulutarinoissa pukki yritti pelotella ihmisiä ja saada heiltä lahjoja. Joulupukki on kuitenkin muuttunut noista ajoista ja jakaa nykyään lahjoja avokätisesti. Alkuperäistä nimeä ei kuitenkaan koskaan muutettu. Pukilla on myös nykyään poroja, kuten läntisissä maissa ja hän tuo risuja tuhmille lapsille.

Joulupäivänä useimmat ihmiset rentoutuvat kotona ja palautuvat edellisen illan juhlinnasta. Toiset taas nousevat aikaisin ja lähtevät jouluaamun kirkkoon. 26. joulukuuta eli tapaninpäivä on usein pyhitetty sukulaisilla vierailulle. Toisinaan matkustetaan jopa kaukana asuvien tuttavien luokse. Lisäksi luistelu ja hiihto ovat yleistä ajanvietettä tapaninpäivänä.

Accept