Start Planning
Helatorstai

Helatorstai 2025 ja 2026

Helatorstai on kansallinen vapaapäivä Suomessa. Päivä juhlistaa kristuksen taivaaseen pääsyä 40 päivää hänen ylösnousemuksensa jälkeen.

VuosiPäivämääräPäiväJuhlapäivät
202529. toukokuutatorstaiHelatorstai
202614. toukokuutatorstaiHelatorstai
Vieritä sivun alaosaan edellisten vuosien päivämääriä.

Tämän päivän pysyminen suomalaisessa kalenterissa on poikkeuksellista, koska normaalisti juhlapyhää juhlivat vain roomalaiskatolilaiset ja anglikaanit. Suurin osa suomalaisista on luterilaisia, joka tekeekin helatorstain juhlistamisesta suuren poikkeuksen.

Suomessa ei oikeastaan järjestetä minkäänlaisia juhlallisuuksia helatorstaina, eikä se kuulu tunnetuimpien juhlapyhien joukkoon. Osa evankelisluterilaisista sekä muiden uskonlahkojen kirkoista pitävät kuitenkin erityisiä helatorstain jumalanpalveluksia.

Päivän mukaan lukien helatorstaita vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Normaalisti laskien taas pyhää vietetään 39 päivää pääsiäisestä. Pyhän ajankohta riippuu pääsiäisestä, mutta yleensä helatorstaita vietetään toukokuussa tai kesäkuun alussa. Viikonpäivä on aina torstai. Myös 40 päivää pääsiäisestä ja 10 päivää helatorstaista vietettävä helluntai on kansallinen vapaapäivä Suomessa. Helluntai on pääsiäisenajan viimeinen juhlapyhä kirkkokalenterissa.

Helatorstaita on vietetty ainakin vuodesta 385 lähtien, mutta toisinaan juhlan väitetään alkaneen jo vuonna 68. Toisissa kirkoissa pääsiäiskynttilä poistetaan käytöstä Helatorstaina ja osa kirkoista jopa järjestää saattokulkueen. Muuten helatorstaina vietetään vain yksinkertaisia seremonioita, joissa käsitellään ylösnousemusta. Luettavia raamatun tekstejä ovat esimerkiksi: Matteus 28:16-20, Markus 16:19-20, Luukas 24:50-53 ja Apostolien teot 1:6-11.

Kirkoissa puhutaan Jeesuksen ilmestymisestä hänen opetuslapsilleen ja nousemisesta taivaan kirkkauteen, koska Jeesus kertoi palaavansa samalla tavalla kuin hän oli lähtenyt. Helatorstai on myös Kristuksen uudelleen tulemisen viesteille pyhitettyä aikaa.

Suomessa monet kaupat ja valtion laitokset ovat suljettuina helatorstaina ja julkinen liikenne toimii sunnuntain aikatauluilla. Helsingissä kuitenkin rautatieaseman ja Kamppi-kauppakeskuksen kaupat ovat auki.

Aiemmat vuodet

VuosiPäivämääräPäiväJuhlapäivät
20249. toukokuutatorstaiHelatorstai
202318. toukokuutatorstaiHelatorstai