Start Planning
Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivä 2023, 2024 ja 2025

Pyhäinpäivä on Suomessa vietettävä juhlapyhä, jonka tarkoituksena on kunnioittaa kristinuskon pyhimyksiä. Pyhäinpäivää vietetään marraskuun ensimmäisenä lauantaina.

VuosiPäivämääräPäiväJuhlapäivät
20234. marraskuutalauantaiPyhäinpäivä
20242. marraskuutalauantaiPyhäinpäivä
20251. marraskuutalauantaiPyhäinpäivä
202631. lokakuutalauantaiPyhäinpäivä
Vieritä sivun alaosaan edellisten vuosien päivämääriä.

Suomalaiset viettävät pyhäinpäivää samalla tavalla kuin muidenkin Euroopan maiden asukkaat. He käyvät kirkossa. Pappi pukeutuu valkoiseen asuun jumalanpalveluksen aikana. Pyhäinpäivänä muistetaan kaikkia kristinuskon pyhimyksiä, mutta erityisesti niitä pyhimyksiä, joilla ei ole omaa juhlapäivää.

Useimmat suomalaisista seuraavat vanhoja tapoja pyhäinpäivänä. Paikalliset sytyttävät kynttilöitä ja vierailevat hautausmaalla kuolleiden läheistensä haudoilla. Yleensä hautojen päälle sytytetään kynttilöitä pyhäinpäivän iltana. Tämä ei kuitenkaan ole vain suomalaisten oma perinne vaan sama perinne on yhä käytössä Ruotsissa. Myös monissa muissa Euroopan maissa sytytetään kynttilöitä pyhäinpäivänä.

Tämä kiinnostava juhlapyhä on samaan aikaan sekä iloinen että vakava. Ihmiset kerääntyvät yhteen pyhäinpäivänä muistelemaan ihmisiä, jotka eivät ole enää keskuudessamme. He ovat kuitenkin luonamme hengellisesti ja energisesti. On normaalia nähdä paikallisia istumassa hautojen vierellä tai jopa suutelemassa hautakiviä. Pyhäinpäivä on Suomessa kirkonkellojen, kirkkaiden kynttilöiden, kauniiden kukkien ja yhdessäolon päivä.

Aiemmat vuodet

VuosiPäivämääräPäiväJuhlapäivät
20225. marraskuutalauantaiPyhäinpäivä
20216. marraskuutalauantaiPyhäinpäivä
202031. lokakuutalauantaiPyhäinpäivä
20192. marraskuutalauantaiPyhäinpäivä
20183. marraskuutalauantaiPyhäinpäivä
20174. marraskuutalauantaiPyhäinpäivä